Jezelf bevrijden uit je patronen: werken met Voice Dialogue
Herken je jouw valkuilen, maar weet je niet hoe je anders met situaties kunt omgaan?
Wil je beslissingen nemen waarbij je een echte keuze ervaart in plaats van gedreven worden door je eigen innerlijke criticus?
Dan is het interessant om eens te onderzoeken hoe jouw innerlijke systeem werkt.
In het werken met Voice Dialogue, merk ik iedere keer weer hoeveel vrijheid het geeft om verschillende stemmen in jezelf aan het woord te laten en echt te horen wat ze te zeggen hebben. “Stemmen in jezelf? Klinkt dat niet een beetje schizofreen?” Hoor ik je denken.. Nou nee, dat valt best mee. Iedereen heeft verschillen kanten in zichzelf en vaak vormen ze een polariteit. Denk maar eens aan je innerlijke pusher en je relaxte rastafari. Of je innerlijke controller versus je creatieve chaoot.
Tijdens het werken met Voice Dialogue ga je aan de slag met deze verschillende kanten. Je onderzoekt ze even helemaal, gaat er helemaal in. Met als doel: leren wat ze eigenlijk te zeggen hebben om uiteindelijk beslissingen te kunnen nemen vanuit vrijheid.
Als je niet de tijd neemt om echt naar ze te luisteren, zijn ze op de achtergrond actief en dat uit zich in twijfel en onzekerheid.
De basis van het werken met Voice Dialogue is het vergroten van het ‘aware ego’. Dit is als het ware jouw geïntegreerde zelf: het “lege” midden. Het is wie jij zelf bent mét kennis en bewustzijn van al die verschillende kanten van jou.
Om je te laten ervaren hoe je die vrijheid kunt aanwakkeren in jezelf kun je de volgende oefening doen. Pak een pen en schrijf mee in je notitieboekje:
1. Kies iemand die je bewondert. Neem deze persoon even helemaal in gedachten, alsof je een video afspeelt in je hoofd. Welk gedrag laat die persoon zien? Wat doet hij/zij wat jij zo bewondert?
2. Wat vind jij daarvan? Wat als jij dit gedrag zelf ook zou vertonen? Welke ‘regel’ heb jij over dit gedrag waarom jij dit zelf (nog) niet laat zien? Wat zijn jouw oordelen? Welke overtuiging heb je? Misschien helpt het om dit te formuleren in woorden zoals “ ik mag niet…..” Of “ ik moet….”.
3. Wat is het allerergste wat er zou kunnen gebeuren als je het toch doet? En dan: wat zou er dán gebeuren? Wat is jouw grootste angst? Nu komen we bij de kwetsbaarheid: wat in jou voelt kwetsbaar?
Nu je bent gekomen bij jouw kwetsbaarheid kun je misschien wel in je lichaam voelen waar dat zit: kun je er even bij stilstaan? En realiseer je je, dat jouw standaard manier van handelen, je ‘primaire ik’, zorgt voor die kwetsbaarheid op steeds dezelfde manier? Hoe kun je op een andere
manier voor die kwetsbaarheid gaan zorgen?
In onderstaand schema zie je de basis van Voice Dialogue uitgelegd. Je hebt een innerlijke criticus die oordelen heeft over jezelf. Op basis van die oordelen gaat een van jouw primaire ikken aan het werk. Allemaal om de kwetsbaarheid die daaronder ligt te kunnen beschermen. Wanneer je hier inzicht in hebt, en andere manieren vindt om voor die kwetsbaarheid te zorgen, dan ontstaat er vrijheid. En ruimte om anders te kunnen handelen. Je kunt nu immers vanuit het midden, vanuit het ‘aware ego’ voor de kwetsbaarheid zorgen en bent niet meer volledig afhankelijk van je primaire ik.

Vervolgens is er ook ruimte om te gaan handelen volgens een meer ‘verstoten ik’ (disowned self). De kant van jou die een beetje is vergeten, of ondergesneeuwd.
Overigens is dat niet direct het doel. Het is belangrijk om je primaire ikken te leren kennen en ze te waarderen: ze hebben je gebracht waar je nu bent en zo lang goed voor je kwetsbaarheid gezorgd! Het geeft wél vrijheid om in te zien hoe je eigen systeem werkt. En hoe je misschien wat
vaker een andere manier van handelen kunt kiezen.
Meer weten over Voice Dialogue? Stuur een berichtje!
Dit artikel bekijken op LinkedIn.
In dit boek kun je meer lezen over de innerlijke criticus en de basis van deze methode.